Lokalhistorisk Arkivs egen historie

LOKALHISTORISK ARKIV

17.okt. 1973

Byrådet beslutter, at der skal oprettes et lokalhistorisk arkiv i Billund kommune. Beslutningen træffes på baggrund af en henvendelse fra Vorbasse Sogneforening v. Arthur Mathiasen, der opfordrer byrådet til at oprette et lokalhistorisk museum og arkiv i Vorbasse.

29. okt. 1973

Kulturudvalget bestemmer, at der skal nedsættes et udvalg til at forestå arbejdet med det lokalhistoriske arkiv.
Udvalget skal bestå af 7 medlemmer, nemlig:

overbibliotekaren (Pernille Munch), ledende skoleinspektør (Sv. T), ledende skolebibliotekar (Finn Odegaard), 2 medlemmer udpeget af byrådet
(Børge Mathiesen og Johs. Christensen) og 2 medlemmer udpeget af Vorbasse Sogneforening (Arthur Mathiasen og Laurids Knudsen).

1975.

Udvalget opfordres af borgmester Bach Petersen til at forhandle med Bechmann Poulsen om overtagelse af hans hus (Kirkegade 3 i Vorbasse)
og samlinger.

23. marts 1975

Udvalget indstiller købsbetingelser m. v til godkendelse i byrådet. Betingelserne godkendes. Udvalget skal herefter udarbejde forslag til opførelse af museumsbygning og til retningslinier for museumsdriften.

13. oktober 1975.

Udvalget indstiller vedtægter for det lokalhistoriske arkiv i Billund kommune til godkendelse. Vedtægterne godkendes.

29. nov. 1976

Udvalget afleverer forslag og udkast til opførelse af en museumsbygning, som også skal indeholde lokaler til lokalhistorisk arkiv. Efter en del forhandlinger og ændringer af udkastet, vedtager byrådet at opføre en tilbygning til Bechmann Poulsens hus. Arkitekt Bundgaard, Billund antages til at projektere bygningen.

Først og fremmest p. gr. a. arbejdet med museet fik udvalget ikke gjort ret meget ved sin primære opgave, etableringen af et lokalhistorisk arkiv.
Men endelig sker der noget.

 Den 27. januar 1977  holdes der et møde på Vorbasse skole. Det er den egentlige start på arkivets virksomhed. Skoleinspkt. Vilh. Rasmussen, Andst, der har mange års erfaring med et lokalhist. arkiv, taler og viser lysbilleder. I mødet deltager ca. 35 mennesker. De opfordres til at slutte op om arkiverne og aflevere billeder, dokumenter og andet materiale, der kan have historisk interesse.

23 personer fra såvel Billund som Vorbasse tilbyder sig som kontaktpersoner, der kan tage imod arkivmaterialer.

Arkivet havde fra starten hele Billund kommune som sit arbejdsområde, men allerede året efter, i 1978, blev der oprettet et arkiv i Billund.

De ældste registreringer i arkivet i Vorbasse stammer fra efteråret 1977, og det kan derfor fejre 25 års jubilæum i år.

Til at begynde med havde arkivet til huse på Vorbasse bibliotek, som da havde lokaler i det tidligere kommunekontor i forbindelse med det gamle plejehjem, Østervang. Da den nye museumsbygning stod færdig i 1980, fik arkivet sit eget lokale med tilhørende boksrum der.

I 998 skete der et mageskifte med museet, så arkivet overtog Bechmann Poulsen hus, og museet fik arkivlokalet i museumsbygningen.

I 1977 eller 78 blev museumsarbejdet skilt ud fra arkivudvalget, idet museet fik sit eget udvalg.

Jørgen Møller blev formand for arkivudvalget og var fra starten leder af arkivet i Vorbasse. Som medhjælper havde han Ruth Tygesen.

Efter at de to arkiver var blevet oprettet, blev der dannet en arbejdsgruppe ved dem begge. Gruppens opgave var og er at tage sig af det praktiske arkiveringsarbejde m. v.
Arkivudvalgets opgaver blev derefter at fungere som en slags bestyrelse for begge arkiver. Det skal have det overordnede økonomiske ansvar, og det skal sørge for, at der til stadighed er en leder og en arbejdsgruppe ved hvert arkiv.

Fra 1985 har Sv. T. været leder af arkivet i Vorbasse. Arbejdsgruppen ved arkivet består p. t. af: Lene Østergaard Jensen, Alice Østergaard, Inger Vitved-Jensen og Ruth Tygesen. Endvidere er Preben Hviid Larsen tilknyttet som Edb-kyndig medarbejder.

Vorbasse, marts 2002
Sv. T.

April 2007 stopper Sven Tygesen som arkivleder og efterfølges i jobbet af Jørgen Møller

Ultimo 2018 udgøres arbejdsgruppen af  Alice Østergaard, Anna Lise Andersen, Ib Lykke Hansen, Kirsten Sørensen, Gitte Madsen, Susanne Therkildsen og Jørgen Møller

Marts 2023 stopper Jørgen Møller som arkivleder og efterfølges af Susanne Therkildsen.

Arbejdsgruppen er suppleret med Arne Møller Madsen.

 

 

40 års jubilæum for arkivet.

Vi har lyst til at markere 40 året for starten af Lokalhistorisk Arkiv, sagde Jørgen Møller i sin velkomst ved åbningen af udstillingen i anledning af jubilæet mandag den 26. marts 2018. 
Den første registrering fandt sted i november 1977. Forud var gået mange år meget arbejde for at få etableret et arkiv. Sven Tygesen er den, der sammen med Egå Tornbjerg fik tankerne om et arkiv formuleret og godkendt i det nye byråd efter sammenlægningen med Grene sogn i 1970. Sven og Egå forudså, at når Vorbasse blev lagt sammen med Billund, så ville ”vores” historie forsvinde i den nye store kommune. Billund kommune besluttede at såvel Vorbasse som Billund skulle have et lokalhistorisk arkiv, som skulle være en institution i kommunen med budget fra kommunen og lokaler stillet til rådighed. Den første adresse arkivet havde, var det nedlagte kommunekontor på Kirkegade 2. Borgmester J. Bach Pedersen foreslog at man gik i forhandling med Bechmann Poulsen om hans ejendom Kirkegade 3, hvor der også kunne bygges et museum. For ikke så mange år siden flyttede arkivet til nuværende adresse på Stadionvej 1.
Arkivet har været ledet af Jørgen Møller og Sven Tygesen på skift og har derud over 6-7 frivillige. Her kan det nævnes at Ruth Tygesen har været frivillig i alle årene og arbejdet på arkivet mindst en gang i hver uge i alle de 40 år. I den nye Billund kommune er der i alt 7 arkiver og efter nogle år med at få nogenlunde samme vilkår for alle arkiver efter den gamle Billund kommunes opskrift, trives alle arkiver nu og kan hvert år lave en fælles udstilling i Billund Centret. Her kan nævnes at Jens Erik Starup, Grindsted og Sven Tygesen gjorde et kæmpe arbejde med at få beskrevet, hvordan de 7 arkiver skulle fungere og etableres, som en del af kommunen.  
Alice Østergaard, der er frivillig på arkivet, fortalte om udstillingen: ”Vorbasse og arkivet gennem 40 år”.   
Udstillingen kan ses i en måneds tid i fritidscentret og viser øverst et bånd af billeder, som afspejler fællesskab gennem de 40 år. Endvidere er der afsnit om ”Byens udvikling”, ”Når noget uventet sker”, ”Vorbasse Marked” osv. 
På biblioteket er der udstilling med de bøger biblioteket for tiden har om lokalhistorie.
 lokalhistorisk arkivs side her på vorbasse.dk kan man finde, hvad arkivet tilbyder at gøre for bevarelse af foreningernes arkivalier og privates arkivalier.

Marts 2018