En fortælling om forældre med demens

Dorthe Mørup Tagmose, Esbjerg besøgte i dag Efterløn- og pensionistforeningen med en fortælling om forældre med demens.
Først en lille anekdote: Dorthe var som ung elev på Grindsted Apotek og pakkede medicin til Håndkøbsudsalget i Vorbasse. Dog skrev Dorthe på sedlen Vor Basse. Den gamle apoteker kunne ikke dy sig for at le ad hende.
Dorthe, der i dag er professionel sanger indledte sin fortælling med at afspille PH visen ’Sig de ord du ved’ fra sin egen cd. Denne sang var en af dem, som hendes mor holdt meget af at lytte til.
Dorthe Mørup Tagmoses fortælling om sin fars demens og senere sin mors demens, var en meget personlig fortælling. – En fortælling om en datters magtesløshed, dårlige samvittighed over at være nødt til ikke at fortælle sandheden.  Dette er kun et lille uddrag af fortællingen.
Dorthe fortalte om, hvordan demente kan ændre personlighed med at blive meget vrede, kede af det og få et mere groft sprog, tage ord i deres mund, som de aldrig ville have sagt, da de var raske. Den demente ser folk, som ikke er der og kan blive forfulgt af sit eget spejlbillede.
Dorte Mørup Tangmose gav udtryk for, at det er meget vigtigt, at personalet, som arbejder med demente er meget empatiske, har stor omsorg og engagement i deres arbejde. Både for den demente og for pårørende er ordvalg og omgangstone uhyre vigtig.
Sang og musik kan have stor betydning for demente. Der kan være noget genkendeligt og minder kan dukke op. Dorthe gik sammen med sin mor til sang for demente og opleverede, at personale fra plejecentre ikke sang med, fordi de simpelthen ikke kendte almindelige fædrelandssange eller årstidens sange.  
Der var en lille opsang fra Dorthe til pårørende og gamle venner til demente.   Dorthe vil gerne opfordre til at man bliver ved med at besøge den demente – også selv om den demente har glemt besøget, så snart man er gået. Et besøg er også en aflastning for de pårørende, som kommer næsten hver dag hos den demente.