Sommerferiedage på Frihavnen

Frihavnens Venner havde i formiddag inviteret beboerne til morgenkaffe med hjemmebagt brød og en lille snaps eller lignende. Efter kaffen fortalte forhenværende praktiserede læge Kurt Tønning historien om Vorbasse lægehus, Gl. Grenevej 2.
Lægehuset blev etableret i 1901. Bygget for solgte aktier på  10 kr. stykket. De første 10-12 år var der 15 forskellige læger. Det var så svært at få en læge til Vorbasse, at huset i 1915 blev solgt og der blev etableret et drengehjem som fungerede frem til 1928. Så kunne man få læge Henriksen, som var her fra 1928 til 1933. I 1933 købte Ove Hjort Clausen huset og han var læge i Vorbasse frem til 1970. I 1957 fik Clausen en kollega, Gottlieb, som var her frem til 1963 og 1964 kom Kurt Tønning. Der var ikke ret meget plads i konsultationen, så de delte dagen på følgende måde: Clausen startede konsultationen kl. 7.30-8.30, hvorefter han kørte på hjemmebesøg frem til kl. 12. Kurt Tønning passede konsultationen fra kl. 8.30-12.00, så overtog han hjemmebesøgene og Clausen fortsatte i konsultationen til langt ud på eftermiddagen. De to læger havde også aften- og nattevagterne. Distriktet var stort. Mange patienter boede i Hejnsvig, Hovborg, Bække, V. Thorsted og Almstok.
I 1992 blev der etableret lægevagtordning sådan at man efter kl. 16 skal henvende sig til lægevagten i Grindsted og efter kl. 23 er det lægevagten i Esbjerg.
Kurt Tønning fortalte at det ofte var en fordel at komme på hjemmebesøg fordi man som læge fik et indblik i de sociale ofte dårlige forhold folk boede under. Mange steder var de sanitære forhold i meget ringe stand.
Fra 1970 begyndte kommunerne at udbetale børnepenge i stedet for at de blev modregnet i skatteindbetalingen. Udbetalingen betød at børnepengene mange steder blev brugt til at forbedre boligforholdene og især de sanitære forhold.

Der blev behov for at bygge et nyt lægehus, som fortsat eksisterer. Det nye lægehus blev taget i brug den 1. februar 1967 og har i dag 4-5 læger. Der er pladsmangel i lægehuset og det har været forsøgt at arbejde for at lægerne flytter ned i de ledige lokaler i sparekassen, men både lægerne, kommunen og regionen har afslået at investere i projektet. Det er bestemt ærgerligt, at det ikke lykkes at etablere et sundhedshus med flere forskellige funktioner, som kunne have nytte af hinanden. 

Hvis man gerne vil vide mere om læge Ove Hjort Clausen, så kan man på biblioteket låne en meget interessant bog om lægen og lægehuset skrevet af Jeremy Watts.

Formiddagens aktivitet er en del af de aktiviteter Frihavnens Venner har planlagt for beboerne i anledning af sommeren. I aften fejres Skt. Hans med festmiddag.