4. maj i Sognehuset med fortælling om flygtninge i 1945

Ernst Thomsen fra Vorbasse-Hejnsvig Soldatervenner bød velkommen inden der blev sunget: ”Det haver så nyligen regnet.”
Museumsinspektør John V. Jensen fortalte om museet Flugt og om tyske flygtningen i Danmark og især i Oksbøllejren i 1945.-48. Foredraget var arrangeret af Høreforeningen og Vorbasse-Hejnsvig Soldatervenner.
I slutningen af 2. verdenskrig kom 250.000 tyske flygtninge til Danmark primært fra de østlige dele af prøjsen. Årsagen til flygtningestrømmen var, at de russiske styrker nærmerede sig og at falde i russernes hænder var nok det værste, der ville kunne ske.
Flygtningene blev placeret rigtig mange forskellige steder i Danmark. Da befrielsen kom den 4. maj blev organiseringen af flygtningene styret af Johs Kjærbøl. Han valgte at samle flygtningene i store lejre i stedet for en masse små. Ved at have få flygtningelejre kunne man give danskerne deres skoler, forsamlingshuse m.v. tilbage og man kunne opnå en bedre styring. Flygtningelejren i Oksbøl blev således udbygget til at rumme 36.000, da der var flest.

Nu handlede det om at få de tyske flygtninge til at blive demokratiske borgere og ikke nazister. Det var de allieredes beslutning at denne gang skulle tyskerne være gode naboer, som man ikke længere frygtede. Derfor blev en genopbygning med bl.a. Marshallhjælp fra USA startet kort efter afslutningen på 2. verdenskrig. Russerne ville dog ikke være med i opbygningen og kørte deres eget lukkede forløb.

John Jensen roste meget den dokumentarudsendelse som DR2 sendte i februar 2023 med interview af tyskere, som havde oplevet tiden i Oksbøllejren. Ligeledes fortalte John V. Jensen, at Anders Walter har lavet en film, som får præmiere i efteråret. Filmen hedder ”Når befrielsen kommer”. John V. Jensen har været faglig konsulent på filmen.

John V. Jensen viste billeder fra indvielse af Flugt og fortalte om museet, men fortalte også, at han ikke synes, at museet viser nok om livet i lejren. Når man besøger museet, kan gå ud i lejrområdet og med høretelefoner på få fortalt, hvad der har været af bygninger og hvad flygtningene har foretaget sig.Og denne travetur kan absolut anbefales,

Flygtningene var overvejende kvinder og børn. Alligevel var det næsten udelukkende mænd, der blev valgt til demokratiske funktioner i lejren.
Der blev etableret skolegang for børnene med de lærere, der var blandt gruppen af flygtninge og suppleret med andre flygtninge, som ikke gav udtryk for at høre til nazisterne. Undervisningsmateriale blev skaffet fra Schweiz eller danskerne fremstillede tyske undervisningsmateriale, der ikke var præget af nazismen.   
Indtil befrielsen valgte de danske læger at sige, at de tyske flygtninge måtte klare sig uden hjælp fra danske læger. Det ændrede sig så snart befrielsen fandt sted. Der var i hele perioden en overdødelighed blandt de helt små børn.

Det kostede den danske stat 1,50-2 kr. pr. flytning pr. dag. Til jul blev der bevilget 50 øre ekstra pr.flygtning. På et af billederne kan man se, hvor meget mad, der skulle til for årene 1945-1948 og på et andet billede se, hvor mange flygtninge, der var i landet 1945-1948. 
Det kostede 428 mill. at have de tyske flygtninge. Hele besættelsen kostede 8 milliarder. Tyskland betalte 150 mill i erstatning til Danmark. Resten blev eftergivet, hvilket alle andre lande også gjorde. Man havde dårlige erfaringer fra 1. verdenskrig, hvor Tyskland blev så forarmet, at der var grobund for nazismen. Det måtte ikke ske igen. Og heldigvis har Danmark siden afslutningen på 2. verdenskrig opbygget et godt naboskab med Tyskland.

Inden kaffen og hvederne blev der sunget ”Kom maj du søde milde”  og efter kaffen var der spørgsmål og spændende kommentarer fra publikum.
Kristian Hansen takkede for aftenen til John V. Jensen, skrivetolkene og Alice Østergaard, som spillede til de tre sange.
Aftenen sluttede med ”En lærke letted”