Besøg hos Energinet og tur rundt om Skærsø

Gåtursfolket var så heldige i dag at få en liller rundvisning ved Energinet, som ligger mellem Vester Thorsted og Egtved.
Jørn, ansat sammen med 30 andre ved Energinet, fortalte om Energinet.
Energinet er en del af det danske naturgasnet. Al gas, der kommer ind ved Nybro på vestkysten kommer igennem her og fordeles til Sjælland, Tyskland og Evita i Viborg.
Kompressorstationen her blev bygget i 1982. Jørn fortalte, at der leveres mere energi i gennem naturgasledningerne end gennem elnettet. De 30 ansatte her dækker Jylland og Fyn. På Sjælland er der 15 ansat i Energinet.
Gas har ingen lugt. Af sikkerheds hensyn tilsættes der her i Energinets behandling af gassen en kemikalie, der gør at gas kan lugtes, når den kommer i berøring med luft.
Energinets hovedsæde ligger i Eritsø. Energinet arbejder med mange andre former for energi end naturgas. Energinet modtager også biogas. Jørn fortæller, at det er en ret dyr og kompliceret opgave at gøre biogas klar til at kunne transporteres i naturgassystemet. Jørn mener derfor, at biogasanlæg bør have lokale aftagere.
Energinets ledningssystem er typisk placeret langs motorveje. Det betyder, at når kommunerne laver udstykninger til industri og lignende, så skal ledningssystemet ofte forstærkes.
Det var en spændende gennemgang af Energinets funktion her ved V. Thorsted. Ingen af turdeltagerne havde nogen anelse om, at her lå en kæmpe installation til behandling af naturgas.    
Turen gik videre til Skærsø, hvor Jørgen Møller fortalte om søen og landskabet.
Skærsø er en naturlig hedesø. I øvrigt den østligste hedesø i Danmark. Det er her landskabet skifter fra vestjylland til østjylland. Kendetegnene for en hedesø er, at vandet har en særlig surhedsgrad, vandet er næringsfattigt, klart og søen er lavvandet. Det giver mulighed for særlige planter. Blandt andet en lobelia-art med hvide blomster. Stænklen står på bunden af søen og blomsten dannes når stænklen stikker op af vandet.
Skærsø blev fredet i 1977 og dengang betød det, at søen fik lov til at passe sig selv, med det resultat, at søen blev meget påvirket af udledning fra det omgivende landbrug i 80érne. I dag er søen i bedring, da Skov- og Naturstyrelsen har iværksat plejning af søen.   
Skærsø strækker sig over 17 ha. Incl moser er der 77 ha fredet areal. Der er steder i søen, som er 7 m dyb.
Der er en trampesti på ca. 2 km rundt om søen. Parkering er muligt over for Skæsøvej 21.
Flere af dagens deltagere har badet i Skærsø i deres barndom og ungdom.

Vil du se flere billeder, har Jan Espersen sendt dette link: https://photos.app.goo.gl/4etwd3iLe4LjVECr8