Fejring af Danmarks befrielse med et foredrag af Ole Blædel

Soldater Venner og Høreforeningen havde traditionen tro et fælles arrangement i forbindelse med Danmarks befrielse.I år var der besøg af journalist og forfatter Ole Blædel, som har skrevet en bog om sin morfar.
Bogen: Et halv år i Gestapos klør – er skrevet på baggrund af diverse ting Ole Blædel arvede efter sin morfar, der døde i 2002 samt en masse research.

Ole Blædels morfar, Gert Blædel var godsforvalter på Vallø Slot den 9. april 1940. Gert Blædel fik besked om at cykle til Køge og hente godsets penge, da godsejeren var nervøs for at besættelsesmagten ville tage alle likvide midler i Danmark til deres krig.

Vallø Slot ligger i Sjællands største skov og inde midt i skoven ligger et hus, som godsejeren gav Gert Blædel besked om at der muligvis ville foregå noget, som han ikke skulle tage sig af.

På et tidspunkt blev huset lejet ud til en mand ved navn Stig Jensen, som opbyggede en modstandsgruppe, hvis opgave var at modtage nedkastede våben.Gert Blædel blev således også optaget i modstandsgruppen og var med til at modtage våben flere gange. Indtil det gik galt.

Gert Blædel blev taget af Gestapo og kom i første omgang i Frøslev lejren og senere sendt til lejr Tyskland. Her oplevede han forfærdelige ting i de to lejre han var i.Gert Blædel oplevede at blive reddet dels af Røde Kors pakkerne, som både indeholdt mad, tobak, lange bukser og støvler og til sidst kom redningen via de hvide  busser.

Ole Blædels fortælling var meget i detaljer fra lejrene. Uhyggelige ting om ondskab fra en krigsmagt og om oplevelser vi har svært ved at rumme. Ole Blædel er en god fortæller og han hans foredrag afslørede en stor viden om tiden i Danmark under 2. verdenskrig.