Frederik Vogensens fortælling på biblioteket om Nis Nielsen

Frederik Vogensen er ansat ved Museerne Sønderjylland som forsker og indsamler af viden om Sønderjylland søfarende.

Ved fortælleaftenen på biblioteket fortæller Fredrik om sømanden Nis Nissen fra Egernsund. En spændende og speciel historie om en helt almindelig mand, som pga. summen af de mange oplevelser Nis Nielsen er ude for.

Nis Nielsen er født i 1886 i Broager. Har seks søskende og kommer som 11 årig ud at tjene. Arbejdspladsen ligger i Varnæs 11 km fra hjemmet og da Nis skal passe sin skole derhjemme, må han trave turen frem og tilbage hver dag. Det er dog ikke holdbar i længden, så han får dispensation til at gå i skole i Varnæs.

I 1901 konfirmeres Nis og flytter hjem til forældrene. Faren har en båd og oplærer Nis i denne båd. Nis vil ud og se verden. Han får hyre på en flensborgdamper som messedreng. Turen går bl.a. til Lofoten og Shetlandsøerne. Der er en del uheld undervejs, så søfolkene mener skibet er en ulykkesfugl og alle rømmer skibet.  Nis får en anden hyre, men kommer igen hjem og får plads i Varnæs. Denne plads rømmer han fra og får i stedet arbejde på Flensborg Glasværk, mens han venter på en ny hyre.

Nis Nielsen sejler med forskellige skibe. I England ser han for første gang i sit liv tomater og bananer. På en tur over Atlanten ser han for første gang flyvefisk. Skibet ankommer til Amerika til Mississippi. Nis oplever Amerika som værende et sumpområde. Her gider han gider han ikke være.   

Nis kommer tilbage til Europa. Har hyre på forskellige skibe. Sejler bl.a. gennem Suezkanalen til Indien. Senere til New York, hvor han oplever jul og nytår. Derfra til Kapstaden i Afrika. Som 19 år gammel skal han være soldat i det tyske kejserrige. Pga. hans erfaring som sømand bliver han soldat i marinen.                                  

Starter som stuart på et krigsskib med 55o matroser og 550 soldater.

Skibet sejler til forskellig tyske kolonie.r. Nis skal skaffe alle forsyninger til middage og fester på skibet. Han bliver syg af malaria og efter en måneds  sygdom får han job i signaltjenesten.

Juni 1910 er værnepligten slut. Hjemme igen tager han på navigationsskolen i Flensborg o g kan ny fungere som styrmand.Nis er træt af det tyske og får hyre på et skib fra Helsingør.
Han bliver også gift og køber et skib og er nu styrmand. Efter 2. verdenskrig forliser han med sit skib og mister herved sin kone og barn. Nis ender sine arbejdsår som lods i Egernsund og død i 1960.

I dagbøgerne, som ligger til grund for Frederiks fortælling, fortæller Nis om skibene, hvad de sejler med, hvor de sejler til, hvordan livet er ombord, om konflikter, om de steder, hvor han er i land. To gange måtte Nis finde sig i at blive linjedøbt, når hans skib krydsede Ækvator. Det var ikke særlig hygiejniske dåb.

Frederik fortæller, at der i 2025 vil blive udgivet en bog om Nis Nielsens liv som sømand.  
En spændende fortælling om helt almindelig dreng i Sønderjylland, der ved summen af hans oplevelser blev til en særlig fortælling.