Infomøde om genbrugspladsen

Genbrugspladsen i Vorbasse

Onsdag aften havde kommunen inviteret til infomøde om den nyindrettede genbrugsplads. Byrådet var repræsenteret ved Arne Spangfort og Jørn Poulsen. Niels Nordholm og Søren Andersen fra forvaltningen stod for informationen. Der var mødt omkring 20 personer. Jørn Poulsen bød velkommen. I velkomsten understregede han, at beslutningen om ændringen af genbrugspladsen var en politisk beslutning og at aftenens infomøde gik på at orientere om ændringerne, ikke at diskutere om genbrugspladsen skulle ændres. Niels og Søren fra kommunen fortalte om baggrunden for ændringerne og hvordan og hvorledes ændringerne blev.  Billund Kommune vil lave 4 genbrugspladser efter den nye model. Udover Vorbasse får også Stenderup/Krogager, Sdr. Omme og Filskov en lignende genbrugsplads. Der er tale om et pilotprojekt. Så vidt vides findes der ikke genbrugspladser på størrelse med den i Vorbasse med en lignende indretning og måde at drifte den på.

Når genbrugspladsen åbner efter renoveringen, overgår den til frivillig drift. Dvs. frivillige melder sig som genbrugsvejledere. Foreløbig regner man med – håber på – at de frivillige kan indgå i et vagtskema, så der er en genbrugsvejleder på pladsen 2 x 2 timer om ugen. Det skal understreges, at der er tale om at være genbrugsvejleder, ikke kontrollør, som skal ”komme efter” folk, der sorterer og afleverer sit affald forkert. Pladsen har åbent 24 timer i døgnet 7 dage om ugen. Der bliver opsat skilte med udførlig vejledning i hvorhen affaldet skal afleveres og hvordan det skal håndteres.

Pladsen indrettes, så den er lovlig og godkendt efter gældende bestemmelser. Det betyder elektronisk affald og kemisk (farligt) affald ikke kan afleveres på pladsen, da det kræver særligt uddannet personale at håndtere sådant affald.

De personer, der melder sig som frivillige genbrugsvejledere, vil få et 3 timers kursus i affaldshåndtering og sortering. Hertil kommer løbende opfølgning. Det er planen, at man stater med en testperiode på 5 – 6 måneder på de 4 åbne genbrugspladser og den erfaring, der opnås her, danner grundlag for eventuelle ændringer.

Der er fordele og ulemper ved den nye model. Skal man af med f.eks. et gammelt køleskab, må det transporteres til Grindsted eller Billund. Til gengæld kan man komme af med sit haveaffald til enhver tid. Og mon ikke de fleste oftere har brug for at komme af med haveaffald end de skifter køleskabet ud?  Succesen afhænger af, at folk følger skiltene og sorterer affaldet, som det skal. Er man i tvivl, må kan komme på de tidspunkter, hvor genbrugsvejlederne er der.

Personer, som har lyst til at melde sig som genbrugsvejledere eller få svar på spørgsmål herom, er velkomne til at kontakte Niels Nordholm på 7972 7095 eller 2269 2498. Man kan også maile på nno@billund.dk  .

Genbrugspladsen åbner til oktober. Hvis Vorbasses befolkning bruger pladsen, som det er hensigten og følger anvisningerne om sortering m.m., vil det også fremover være muligt at komme af med sit affald uden at skulle tage en tur på 15 – 20 kilometer til Billund eller Grindsted og retur. Alene dette betyder jo en miljøgevinst i besparet brændstof !