Jorden rundt på cykel – 62.185 km – 1413 dage – 2006-2010

En fantastisk eftermiddag i selskab med eventyrer, antropolog, autodidakt fotograf og meget mere Nicolai Bangsgaard, der fortalte om 4 år på cykel jorden rundt. Forberedelserne begyndte i 2005 med bl.a. en cykeltur i Marokko og i 2006 en cykeltur på Tenerife. Efter Nicolai havde afleveret sit speciale i antropologi, var det en fascinerende tanke at kunne cykle ud i verden ud en tidsmæssig bagkant på, hvornår han skulle være hjemme igen. Det var egentlig meningen at de skulle være to, men pga. forskellige omstændigheder blev turen for hans kammerat kort og sluttede i Tyrkiet. Herefter var Nicolai på egen hånd.

Første dag var med færgen til Polen og næste delmål var Tyrkiet. I samtlige 53 lande og over 6 kontinenter mødte Nicolai kun flinke, hjælpsomme og gæstfrie mennesker. Mange steder på turen cyklede Nicolai i voldsomt høje temperatur. Eksempelvis på den anatolske højslette var der 37 grader i skyggen og skygge var der ingenting af. I Australien 50 grader – dog i solen. I Himalaya bjergene var der derimod minus 13 grader om natten i teltet.

På det Tibetanske plateau var Nicolai uheldig og væltede på cyklen. Det resulterede i en øm tommelfinger og en hævet hånd. Efter nogle dage med mange smerter dukkede to lastbiler op og det lykkes Nicolai og få et lift som varede 3 døgn til en mindre by, hvor der var et hospital og en kinesisk læge, som med fagter fortalte, at hånden ikke var brækket og ordinerede noget smertestillende medicin. Det varede dog 5 mdr. inden alle smerter var væk.

Til jul 2006 havde Nicolai lovet at mødes med sine forældre og hans søster i Vietnam. Det var dejligt at holde ferie med familien og få 12 dage i en almindelig seng. Flere gange på turen havde Nicolai besøg af en kammerat.
I Australien kørte Nicolai godt 3000 km fra nord til syd. Fra New Zealand fløj Nicolai til Chiles hovedstad dog med mange stop på spændende øer undervejs. På nogle af øerne blev opholdet til 25 dage eller mere. Det betød af rejsen jorden rundt kom til at vare flere år end først beregnet. Fra Chiles hovedstad gik turen op gennem Sydamerikas mange store og små lande inden turen gik over Mexico til USA og Canada. Herefter til Ghana i Vestafrika. Turen gennem Afrika var varm og med sandstorm og modvind i Sahara. I Spanien og Frankrig var det blevet vinter og noget af tøjet måtte udskiftes til noget varmere.  Turen fra Spanien til Danmark tog 2 måneder. Da Nicolai nåede Flensborg, besøgte han Fleggaard for at fejre sig selv ved at drikke gratis vin. Nicolai nåede Middelfart på dag nr. 1405. Her tog familien imod ham og den 20. februar 2010 cyklede han ind på Rådhuspladsen i København Hvor andre familiemedlemmer og en masse venner ventede med flag og champagne.

I gennemsnit har turen kostet 140.000 kr., som er indbetalt af private, firmaer og et pengeinstitut. Al udstyr er sponsoreret bortset fra cyklen. Undervejs skrev Nicolai artikler til Metroekspress. Der er brugt 4 fordæk og 9 bagdæk og et antal cykelslanger. Nicolai har ikke haft en gps med, og først i USA kunne han bruge google maps.
Nicolai sluttede med at pointerer, at verden er bedre end sit rygte og at folk er flinke og utrolig hjælpsomme alle de steder han har været.
Levin Kielsgaard takkede Nicolai for en fantastisk spændende foredrag og takkede publikum for det store fremmøde. Også en tak til Kristian Hansen for at stille teknikken til rådighed.

Eftermiddagen var arrangeret af Vorbasse Seniorer og Høreforeningen.