Lokal og militært markering af Rytterfægtningen 29. februar 1864

160 året for rytterfægtningen ved Vorbasse blev markeret af såvel Lokalhistorisk Arkiv som Billund kommunes borgmester og repræsentanter for det danske militær. Rytterfægtningen ved Vorbasse gik over i danmarkshistorien som et af de få danske lyspunkter i den forsmædelige krig i 1864, der betød, at det danske monarki i sit areal blev reduceret med to femtedele og i sin befolkning med en tredjedel.

På stenen står: ”Ved Vorbasse seirede DANSKE DRAGONER OVER TYDSKE HUSARER d. 29. februar 1864. Gud han raader, naar vi fange Sejer igjen”

Susanne Therkildsen bød velkommen på Lokalhistorisk Arkivs vegne og arkivet stod for flaghejsningen ved mindestenen. Susanne lagde en buket ved mindestenen og arkivet bød på den Dragondram.

Borgmester Stephanie Storbank takkede militæret for at markere dagen her ved mindesten i Vorbasse. Hun fortalte kort om begivenheden, der førte til en sjælden sejr i den 2. slesvigske krig. Borgmesteren fortalte endvidere, at de tilskadekomne danske dragoner blev bragt til behandling i det, vi i dag kender som Dr. Hansens hus i Grindsted.

En repræsentant for militæret L. L. Koll talte på militærets vegne. Han fortalte om ritmester Moe, som var leder af en hærenhed på 100 dragoner til hest. L. L. Koll fortalte også, at det var den sidste krig, at dansk militær brugte heste og udtalte et ”Ære være dragonernes minde”.  Militæret lagde også en buket i anledning af 160 års dagen og der blev spillet en fanfare.

En ejer af et stykke skov i området, men ikke ejer af Skødebjerg Plantage, Henrik Thorning fortalte om, at han i anledning af 160 året havde læst om slaget i området og at der i 1864 ikke var nævneværdig skov, men mest hede og mose. Han nyder i dag arbejde i sit skovstykke og glæder sig over, at han kan kalde sig slagmarksejer.

Til slut på markeringen blev der affyret kanonsalut med 7 skud.

Området ved mindestenen ser lidt forsømt ud, efter det stakit som rammede stedet ind, blev stjålet for nogle år siden. Det ville være godt, hvis kommune og ejer kunne finde en løsning på vedligehold af stedet.

Lokalhistorisk Arkiv vil senere på året invitere til en fortælleaften om rytterfægtningeni 1864.