Nytårstræf med Karina Lorentzen Denhard valgt for SF

Levin bød velkommen til folketingsmedlem Karina Lorentzen Denhardt og takkede hende for at overholde sin aftale i Vorbasse fremfor at møde den nye konge i folketinget i dag.
Karina nævnte, at hun helst vil overholde sine aftaler. Endvidere fortæller Karina, at SF
traditionelt er et både og parti i forhold til at bevare monarkiet. ”Vi trænger til at få opdateret vores holdning til kongehuset. Vores holdning er ikke tindrende klart. Vil vi tage mod ordner?
Jeg er ikke blevet spurgt. Hvem skal eje slottene? Der er rigtig mange spørgsmål for tiden.
Men jeg er inviteret i dag til at tale om alle politikers ynglingsemne, nemlig mig selv.
Jeg blev som lærer ansat på et rødt lærerværelse i Kolding og blev spurgt om jeg ville være medlem af SF. Det var i 2004. Kolding har to kredse og Villy Søvndal skulle have den ene.”
Der blev udskrevet valg til folketinget i 2007 og SF fik stor fremgang. Karina blev valgt sammen med Villy Søvndal og Jesper Petersen.
Karina havde ikke forventet at blive valgt og havde også lovet eleverne, at det ikke skete.
Karina var meget lidt forberedt. Anede ikke at man fik vederlag for arbejdet i folketinget og at transporten frem over tilbage blev betalt.
Der var ikke nogen, der rigtig satte hende ind i folketingsarbejdet. Hun blev valgt forskellige udvalg og forud for det første møde i europaudvalget fik hun udleveret 6 bæreposer med papirer. Karina lærte på den hårde måde at prioritere, hvilke emner på en dagsorden er vigtigst. Det er umuligt at være helt orienteret og klar til alle møder. Mange møder ligger også på samme tid og så må man finde ud af, hvad der er vigtigst at deltage i.  
Folketinget er for alle, siger man, men det er blevet meget sværere med mange spørgsmål og de mange samråd.

Karina er ud af en politisk familie. Det nærmeste hun kom noget organisatorisk i sin barndom var, at hun som avisbud dannede en fagforening for avisbude i Kolding. Hun var avisbud på samme tid som Bjarne Corydon var avisbud i Kolding.
Karina fortæller, at hun blev passet af sin farmor, fordi hendes mor var rengøringsassistent på en skole og startede arbejdsdagen kl. 4.30. Farmoren er født i 1916 og fortalte ofte om livet på landet. Farmoren fik ikke selv en uddannelse. Hun kunne godt komme på en realskole, men familien havde ikke råd til befordringen til og fra skolen. Så hun kom ud og tjene bønder og besluttede at hendes børn skulle aldrig tjene bønder.

På et tidspunkt blev farfaren syn og farmoren gik til sognerådet for at søge om økonomisk hjælp. I sognerådet sad, der kun mænd og en af dem smed en mønt hen over bordet til hende med kommentaren: ” så spar på den”. Den slags fortællinger gav Karina ballast til at være på de svages side i politik.
   
Karina arbejder mest med retspolitik. Hun er også blevet gruppeformand og har ikke foretaget ret meget udskiftning for gruppemedlemmernes arbejdsområder. Hendes holdning er, at man skal passe på med for stor udskiftning. Det er godt med anciennitet inden for det område, man betjener. I perioden 2015-19 var Karina ikke valgt til folketinget.
De mange samråd og især de åbne har ændret den politiske tone. Der er nu kamera på og alle vælgere kan se med hjemmefra. Samrådene ligner indimellem en opmærksomhedskrig.
Efter vi har fået TV2 News er der ikke længere fred og ro om aftenen.
Tingene går hurtigere mange politiker lige som mange borgere rammes af stress
Tiden til et lovforslag er halveret fra 81 dage til 41.
Mere er flyttet over i regeringen, der indgår aftaler, så er det svært at få ændret tingene.

Karina har altid lavet meget politik sammen med Anni Matthiesen og Karina Adsbøl.
Selv om bølgerne kan gå højt, kan de sagtens være gode venner.

Karina foreslog, at publikum stillede spørgsmål.
Til spørgsmålet om problemet med den korte tid til behandling af lovforslag, fortalte Karina, at de fleste lovforslag er til høring inden 1. behandlingen. Hun sagde også, at det ofte ville være bedre lovgivningsarbejde, hvis der var mere tid. Især under coronaepidemien  var der mange hastebehandlinger.

Spørgmål om tålt ophold. Karina fortalte at tålt ophold er folke, som har fået en udvisningsdom pga kriminalitet. Eller er placeret på tålt ophold fordi, de ikke har haft glædende årsag til søge om opholdstilladelse. Folk på tålt ophold må ikke arbejde  eller modtage undervisning. De har ofte meldepligt.
Mange arbejder sort eller fortsætter med kriminalitet.  
Det er et ikke-liv som også gør lidt ondt.

Spørgsmål: Hvad er dine kommentarer til at et år tages fra SU og 700 mio fra pensionisterne?
Karina forklarer, at studieskifte bliver næsten umulig. Selv flakede hun også rundt mellem flere uddannelser inden, hun endelig fandt sin plads som lærerstuderende. Uden SU havde hun ikke fået en uddannelse.

Et gammelt forlig betyder, at når lønmodtagere får lønstigninger, så skal alle overførselsindkomster stige automatisk efter 2 år. Der kommer lønstigninger pga. af afskaffelse af St. Bededag. Aftalen om automatisk stigning  har regeringen opsagt. Fordi man ikke mener pensionisterne mister noget ved at St. Bededag falder væk.

Levin takkede Karina for et godt foredrag om hendes vej til folketinget.
Det var bestemt en interessant time med en god fortælling og mange gode oplysninger.