Økonomiminister Stephanie Lose og folketingsmedlem Anni Matthiesen besøgte Frihavnen

Økonomiminister Stephanie Lose og folketingsmedlem Anni Matthisen besøgte mandag formiddag Frihavnen.  Regeringen fremlægger snarest en ny lov om ældreområdet. Da Billund kommune allerede er i gang med at nytænke ældreområdet og forsøgsvis har etableret samstyrende team i Vorbasse og Hejnsvig havde Stephanie Lose og Anni Matthisen interesse i at høre nærmere om projektet.

Plejehjemmets leder Katrine Hansen Holm bød velkommen. Ud over de to politikere deltog Gitte Tygesen som pårørende, Knud Thomsen fra ældrerådet og tre ansatte fra ældreområdet i Billund kommune. Mødet startede med en rundvisning på Frihavnen, hvor man også hilste på de ældre, der var i spisestuen og fik en lille snak med bl.a. Ruth Tygesen. Ved afslutningen af rundvisningen besøgte de to politikere en af beboerne i hendes lejlighed. Det var tilfældigvis Grethe Pedersen, som Anni Matthiesen kendte rigtig godt, da det er en af hendes gamle naboer fra Krogager. Grethe Pedersen fortalte, at hun var meget glad for at bo på Frihavnen. Hun var glad for at sidde hækle eller være med til fælles arrangementer. Selv om ryggen ikke kan klare, at hun danser mere, så nyder hun selskabet og musikken. Grethe hjælper også gerne med at bage småkager.
På rundturen fortalte Katrine, at de, der har lejlighed ud mod det grønne område nyder, når køerne går på marken uden for vinduerne. Katrine fortalte også om de mange frivillige, der kommer og laver mange arrangementer for beboerne, hjælper til ved gudstjeneste og kører ture med beboerne i Frihavnens bus sommeren igennem.

Herefter var det tid til, at plejehjemmets leder Katrine Hansen Holm fortalte om det nye system, som medarbejdere og ledelse arbejder efter. Hejnsvig og Vorbasse udgør et samarbejdende klyngeteam, som igen er opdelt i samstyrende team. Det samstyrende team i Vorbasse dækker både plejehjemmets beboer, hjemmeboende plejekrævende borgere, bofællesskabet på Søndergade, hjemmeboende handicappede og borgere med tilknytning psykiatrien.
Katrine fortæller, at det samstyrende har fået mere indflydelse og ansvar. Der er tilknyttet mange typer faglige ansatte til teamet (f.eks. social og sundhedshjælper, social og sundhedsassistent, pædagog, sygeplejerske, ergoterapeut). Personale, som kan hjælpe hinanden på tværs af faggrænserne, når det er hensigtsmæssigt.
Personalet i det samstyrende team kan inden for fornuftige grænser aftale med borgeren, hvilke opgaver der skal udføres.  Opstår der akut særlige behov hos en borger, kan teamet selv flytte rundt på tid og opgaver. Det er med til at fjerne bureaukratiet og ventetid for borgeren. Det samme gælder for bevilling af almindelige hjælpemidler, som ligeledes kan godkendes af det samstyrende team.

Målet med at organiseret ældreområdet i samstyrende teams er at give borgerne mere tryghed, medbestemmelse og kontinuitet i personalet. For medarbejderne er det målet at give mere indflydelse på eget arbejde, fagligt ansvar, trivsel og gavn af det tværfaglige arbejde. For kommunen er det vigtigt at få så meget velfærd for pengene som muligt, at inddrage borgerne og lokalområdet, at kunne fastholde og rekruttere personale.

Katrine fortæller, at der pænt med ansøgere til ledige jobs og at Frihavnen har en facebook for at holde lokalområdet orienteret om, hvad der foregår på plejehjemmet og siden kan formentlig også være interessant for både kommende beboere og personale.
Efter lidt forskellige spørgsmål fra politikerne takkede både Stephanie Lose og Anni Matthiesen, fordi de måtte komme på besøg og kunne fortælle, at de synes det kommende ældreudspil vil matche rigtig godt det arbejde, der sker på ældreområdet i Hejnsvig og Vorbasse.