På travetur i Fitting, hvor lejren lå

For næsten et år siden gav Lokalhistorisk Arkiv os et unikt indblik i, hvad Fittinglejren har været under og lige efter anden verdenskrig. Der var samtidig en stor flot udstilling i fritidscentret med masser af billeder og dokumenter.
Lørdag den 12. oktober 2019 var det så åstedet, der blev besøgt. Omkring 80 personer mødte op syd Skødevej 13 og gik i samlet flok ud over marker og gennem skove for at høre om det store areal tyskerne brugte i første omgang til en radarstation. Jørgen Møller startede med en tak til lodsejerne, fordi Lokalhistorisk Arkiv havde fået lov til at arrangere turen og endda sætte "trafikbånd" op, som viste, hvor lejren havde været. Markeringen med "trafikbånd" viser kun det halve af lejren, idet en stor del af arealet i dag er bevokset med skov. Se et kort over arealet her.
Skoven er plantet i 1950 og kaldes Lyttepostskoven. Fittinglejrens radarstation var én af 200 spredt ud over europa.Tyskerne fandt arealet i Fitting velegnet, fordi det ligger højt og fra luften vill ligne, de andre ejendomme i området. Der er ikke meget tilbage af bygningerne fra den gang. I et hegn findes resterne af et pumpehus og ude i arealet resterne af de betonfundamenter, som har man har haft radarerne placeret på. Mange steder er der murbrokker og beton i jorden, så arealet egner sig mest til græsning. Radarerne var håndbetjent og når et fremmed fly blev lokaliseret, blev der sendt besked fra Fittinglejren til en kommando på Fyn og i Karup.
Da krigen endte tog englænderne alt teknikken som krigsbytte. De unge drenge i Fitting har dog haft deres leg ved radarstationen, idet den kunne bruges til at køre dødsdrom i på cykel, når radaren stod vandret. Resterne af betonfundamentet er ikke til få fjernet, men kørerne er glade for at klø sig op ad den.
En pejleradar som lå længere mod øst blev brugt til at kommunikere med egne fly. Pejleradaren kunne nå 300 km.
Fittinglejren var officielt fra 1. januar-15.juni 1946 interneringslejr. Herefter blev den lukket ned og staten ville gerne sælge bygninger og inventar, men en del forsvandt helt af sig selv. Landmændene, som skulle have deres jord tilbage, fik lov til at tage, det de kunne bruge. Det var den eneste erstatning, de fik for afsagn af landbrugsjorden.

Den 7.november 2019 kl. 16.00 indbyder Lokalhistorisk Arkiv til en reception i anledning af, at de er klar med udgivelse af en bog om Fittinglejren. Der er flere sponsorer, som har støttet, at alt det arbejde de frivillige i arkivet har samlet, kan blive tilgængelig for os alle og bevares for eftertiden.

Fortællerne på turen var Ib Hansen, Alice Østergaard, Susanne Terkildsen, Jørgen Møller, Søren Tanghus og Niels Jørgen Thomsen. De havde mange sjove fortællinger, som vi sikkert kan finde i bogen, når den udkommer.