På travetur i Hovborg Plantage

Næsten ingen af deltagerne i dag havde tidligere besøgt denne del af Hovborg Plantage. Anne Lise Andersen var dagens guide og her kommer lidt af det Anne Lise fortalte. Hovborg Plantage er ikke en københavnerplantage, som næsten alle de andre skove her omkring er. I 1835 kom Johan Christopher Steinmeier Sørensen i lære på Hovborg Kro. Han var født og opvokset i Frederikshåb. Hans far var skoleholder og hans morfar var en af de tyske kolonister, som kom til Randbøl. Så fra barnsben var han med i sandflugtsbekæmpelsen og træplantningen. Samme år blev Christopher gift med kroens ejer Vibeke Clausdatter. Til kroen hørte 100 tdr. land. For at få læ til opdykning af heden plantede han fyrretræer rundt om kroen. I 1866 grundlagde Christopher sammen med proprietær Fritz Momsen Aktielsekabet Hovborg Plantage. Det er i øvrigt den første plantage, der bliver registreret i Hedeselskabet.

I 1940 tilkøbes Riisbøl Sande. Det var 100 tdr. land hvidt sand. I 1948 udvides skoven med 26 ha vest og nord for plantagen. I 1959 tilkøbes en ejdom mere og i 1962 Bi-Mads' gård. Det vi kalder Banan Kristians grusgrav købes i 2018-19. Så nu er skovens areal på 508 ha.

Der findes ikke noget om Bi-Mads, men han har sikkert haft bier og lavet honning.Bi-Mads' hus blev renoveret i 2003 af Hovborg Jagtselskab, som bruger lokalerne til sammenkomster. Jagtselskabet blev etableret i 1911 og har i dag 19 jægere, som betaler et anseligt beløb for at afholde jagt i skoven. Jagter bliver ofte afholdt sammen med Høllund Søgaard.

Ovenstående er kun lidt af det Anne Lise fortalt. Spændende tur og interessant at besøge en skov tæt på Vorbasse, hvor vi aldrig har været og heller ikke kan gå uden af få tilladelse. Vi så mange dyrespor, både ulv, krondyr. Turen kunne deles op, så nogen gik 2,5 km, andre 4 km og de mest hærdede gik 5 km.  Formiddagen sluttede med kaffe, dejlig kage og fællessang.

Billeder: Hanne Jette Sørensen, Kurt Damgaard, Inger Donslund