Vælgerne mødte de opstillede lister til byrådsvalget

Billund kommunes landsdistriktsråd havde indbudt alle de opstillede lister til byrådsvalget den 16. november 2021 til et møde med vælgerne i Vorbasse Fritidscenter.
De opstillede havde på nær en fået 5 spørgsmål, som de kunne vælge max 3 at forholde sig til indledningsvis.
Fra alle partier var der lovning på, at de efter valget ville arbejde for grøn omstilling, flere cykelstier, mere affaldssortering, bosætning landdistrikterne, sikrer skoleveje, støtte til igangværende initiativer, være en god medspiller for landdistrikternes frivillige, støtte muligheder for turisme, friere anvendelse af landdistrikternes midler, sørge for markedsføring af landdistrikterne, nedsætte § 17, stk. 4 udvalg til forum for landdistriktspolitik og meget mere. Der var som altid meget ros til alle de frivillige, som engagerer sig i landdistrikternes udvikling.

Resten af aftenen var den væsentligste debat omkring:
Byggemodning, bosætning, turisme, landdistriktskoordinator, landdistriktspolitik, ældreområdet.  
Mht. byggemodning, så tyder noget på, de midler, der er afsat til byggemodning, får svært ved at række, så der kan byggemodnes i omegnsbyerne foreløbig. Der er vist noget, der skal holdes øje med. Det blev også drøftet, om det kunne lade sig gøre at outsource byggemodningen og salg af grunde til en privataktør, idet forvaltningen ikke kan følge med til at lave flere lokalplaner ad gangen. Det var et ønske, at der kunne byggemodnes flere steder i kommunen på samme tid. Og netop regnskabet med byggemodning og salg af byggegrunde er ikke underlagt anlægsloftet, men kører i et regnskab for sig selv.
Landdistriktsrådet har forsøgt at få valgt en person til Billund Erhvervsfremme. Det var der i bestemt ikke sympati for hos nogen af partierne. Derimod kunne det komme på tale at landdistriktsrådet fik pladser i et § 17 stk. 4 udvalg sammen med byrådsmedlemmer. I dette udvalg kunne man få en bedre dialog om hvad der rører sig i landdistrikterne og man kunne drøfte, hvilke initiativer, der burde støttes og fremmes i kommune. Det er også her man kan revidere landdistriktspolitikken.
Alle nuværende byrådsmedlemmer måtte erkende at stillingen som landdistriktskoordinator er blevet slettet i budgettet på et tidspunkt, hvor mange stillinger blev udsat for besparelser.

Fra Vorbasse sagde Gitte Holmgaard, at det ikke er løsningen at få en landdistriktskoordinator. ”I hylder alle vores planer, men virkeligheden er bare en anden. Vi kommer med visioner, vi kommer med økonomi, vi vil samarbejdet med kommunen. Men det er besværligt. Det handler om mere end de små ting I nævner og I vil blive udfordret på de krav landdistrikterne har. Vi har holdt mange møder med jer og det er sagt, at det er den rigtige vej, vi arbejder og at vi bare skal arbejde videre. Alligevel så fælder I os i slutspurten. Spørgsmål er om politikerne egentlig vil forfølge og bakke op om de planer, I har været med til at vedtage.”

Debatten gik lidt over i, at der hele tiden er stor udskiftning i ledelsen på Rådhuset og det derfor er svært at få kontakt med nogen, der kan besvare stillede spørgsmål.   Der var flere indlæg om, den manglende tilgængelighed til rådhuspersonalet og en åbenlys undren over den store udskiftning i personalet.
Personalet var også i fokus ved drøftelse af ældreområdet. Mange af opstillede gav udtryk for at det var vigtigt at skabe gode arbejdsvilkår for fastholde personalet.

Et af de sidste emner, der blev berørt var Jakob Platz, som følte at forvaltningen ikke ville lytte til alternative muligheder for en cykelsti fra Skjoldbjerg til Koldingvej. Som projektet ser ud pt. skal Jakob afgive 20% af sin grund i Almstok og f.eks. træer, der er 90 år gamle skal fældes.

Formand for landdistriktsrådet konkluderede som afslutning, at det ser ud til at der kan nedsættes et § 17 stk. 4 udvalg til diverse drøftelser og revidering af landdistriktspolitikken.