Udgravning af Helligkilden kan ses indtil den 12. juli 2022

Dronebilledet viser stensætningen om kilden midt i billedet med en stor sten.

Stedet er udformet som en stensat brønd mere end som en egentlig kilde.
Det giver anledning til at tro, at den egentlige kilde ligge under p-pladsen mellem kirkediget
og graverens redskabshus.  Her var der så sent som i 1990erne store problemer med at pumpe opstigende vand væk,
så kloakken kunne etableres i ca. 4 meters dybde.

I katolsk tid har kirken set en fordel i at trække denne vandåre inden for kirkediget i indviet jord for derved at fremme valfarten til kirken
og dermed skabe en god indtjeningskilde.
Efter reformationen i 1536 gik valfarten i stå, og så har kilden på kirkegården været et irriterende hul i jorden.
Derfor fyldte man brønden med store sten. Da arkæologerne fjernede disse sten, fremkom den tydelige brønd.
Det var en del af projektgodkendelsen, at området efter udgravningen skulle vende tilbage til det kendte udseende
med stensætningen i gruset.

Historiegruppen og menighedsrådet har derfor besluttet, at den opgravede jord flyttes tilbage i hullet.
Det vil ske tirsdag den 12. juli.
Der er altså lidt tid endnu, hvis man endnu ikke har set udgravningsstedet.

Senere vil det blive afklaret, om der skal laves en ny markering med en synlig brøndkant.
I så fald er der tale om et nyt projekt, hvor der skal ansøges og skaffes penge.
Tiden må vise, hvad der sker.

Tekst: Jørgen Møller
Dronebillede: Søren Holmgaard

24.06.22/id

Etablering af Rusø Rasteplads på Skødevej

På initiativ af Ruth og Søren Tanghus, Skødevej 20 er der nu etableret en rasteplads for, hvem der måtte komme forbi, som turister på Kyst-til-kyst-stien eller Hærvejsruten. Søren Tanghus har sørget for, at der er kan tappes drikkevand og Vejen kommune at man kan sidde og holde pause med madpakken. Nyde udsigten til mark og kalve. Derudover kan man blive orienteret om Fitting-lejren, som var placeret fra rastepladsen og mod øst. En stor raderlejr, som senere blev en flygtningelejr.
Tekst og billeder på informationstavlen er fremskaffet fra Vorbasse Lokalhistoriske Arkiv. Bord og bænkesættet samt stander til info-tavlen, affaldsspand m.v. er leveret af natur- og stipuljen fra Vejen kommune.
Muligheden for etablering af rastepladsen opstod, da et stort træ væltede og Søren Tanghus fik Gert Thomsen til fjerne træet. Søren Tanghus tog kontakt til Per Jakobsen fra naturforvaltningen i Vejen kommune for at høre om kommunen ville være med til at etablere en lille rasteplads til de mange folk på travetur, der ofte standsede ved Skødevej 20 og spurgte om at få vanddunken fyldt op.
Ruth og Søren Tanghus ønskede brændende at folk, der kom forbi kunne holde en pause og få lidt at vide om, hvad der er foregået her på egnen for 80 år siden. Det er nu lykkes i et flot samarbejde mellem Ruth og Søren Tanghus, lokalarkivet i Vorbasse og Vejen kommune. Flot arbejde også af Niklas fra naturforvaltningen, som gravede alle hullerne til stolperne og fik dem til at stå, hvor de skulle

Informationstavle ved Tingsted Bakke

Lokalhistorisk Arkiv, som tidligere på året har fortalt om langdyssen Tingsted Bakke, har nu fået sat en informationsskilt sat op ved langdyssen. Så hvis du tager en travetur eller hopper på cyklen og kører en tur derud, er det nu muligt at læse om langdyssen Tingsted Bakke. Du kan finde ud til den, hvis du går ind  i Google Map og skriver: Tingsted Bakke, Vorbasse.
August 2019

Lokalhistorisk Arkiv på tur til Tingsted Bakke

Der var god tilslutning til aftenturen til Tingsted Bakke, som Lokalhistorisk Arkiv havde arrangeret den 6. juni. Nu har op mod 100 været ude at se stedet. Det vi tyder en stor interesse for egnens spor i landskabet.
Jørgen Møller fortalte om langdyssen og stedets fredning samt arbejdet med frilæggelsen
Den Dynamiske Landsby skænkede mjød til de voksne og cola til de deltagende børn.
Nu afventer arkivet indholdet til informationstavlen fra Ribe Museum.
Billund Kommune er kontaktet ang. lidt skiltning.
Endvidere vil arkivet kontakte en geolog til vurdering af, hvor de mange flotte randsten er kommet fra.

den 7. juni 2019

Udgivelse af bog i anledning af stationsbygningens 100 års dag

Der var fest og hyggelig stemning for de mange, som besøgte Tove og Jan Espersens flotte have i anledning af, at Lokalhistorisk Arkiv har fået trykt Steen Christensens bog om Vorbasse Station. Pladsen ved stationsbygningens gavl er i nabolaget blevet døbt: Hansens Plads - efter den sidste stationsforstander.
Læs her et længere indslag om en meget begivenhedsrig eftermiddag. Bogen kan købes i SuperBrugsen fra mandag den 28. august for 150 kr. Bogen er trykt med tilskud fra Sparekassen Kronjylland og Vorbasse Fonden. Arrangementet var det første af tre, som Lokalhistorisk Arkiv står for i anledning af 100 året for Troldhedebanens start. Se vorbasse.dk's kalender angående de næste arrangementer.

Udstilling om kvinderoller

Fra mandag den 30. marts sidst på dagen kan man se Lokalhistorisk Arkivs udstilling om kvindens roller gennem tiderne i samfundet, i hjemmet, erhvervslivet osv. En udstilling der har fået mange roser. Udstillingen flyttes mandag fra Billund Centret til Vorbasse Fritidscenter. Kom og se udstilling og deltag i Den Dynamiske Landsbys generalforsamling samme dag. Udstillingen skal retur til Billund i slutningen af april, hvor forfatter Pia Fris Laneth holder foredrag i Folkeuniversitetet i anledning af 100 års dagen for kvinders stemmeret.

 
 
 

Kristian Tastesen - soldat i første verdenskrig.

En sønderjysk soldats liv og krigsminder fra første verdenskrig - har det relevans i dag? Læs her Jørgen Møllers artikel sendt til JydskeVestkysten, september 2015

Husene i Østergade og deres beboer gennem tiderne.

Sven Tygesen har over to aftener fortalt om Husene i Østergade og deres beboere gennem tiderne. Der har været stor interesse for fortælleaftenerne.
Hvis du kan bidrage med yderligere historier til Sven Tygesens fortællinger, er du meget velkommen til at sende dine historier til vorbasse@vorbasse.dk Så vil din historie blive lagt her på hjemmesiden sammen med et billede af det hus, du kan fortælle om.

Lokalhistorisk Arkiv på foto-opgave

Måske har folk i Vorbasse observeret, at fotografer går i gaderne og fotograferer  husene i byen. Det er hverken teknisk forvaltning eller postvæsenet, der kontrollerer om postkasserne er placeret rigtigt. Jørgen Møller, leder af lokalhistorisk arkiv fortæller, at arkivet er i færd med at registrere gadebilledet anno 2013. Sidste det skete, var i begyndelsen af 1980'erne - og der er jo sket rigtig meget siden da. Alle optagelser sker fra vej og fortov - altså offentlig areal - så der skal derfor ikke bedes om tilladelse til at tage disse billeder. Alle billeder vil indgå i arkivets billedsamling. id

 

Fitting Brugsforeningen

Om hundrede år er alting glemt. Læs artiklen her.

En aften om William Johnsen

En William Johnsen-aften i fritidscentret med udstilling af billeder, værker, film og fortælling. William Johnsen forærede mange af sine værker væk. Hvis du er i besiddelse af et af hans værker, så opfordres du til at tage det med, så det kan blive affotograferet og registreret.

Udstilling om skolerne i Vorbasse sogn

Fra den 25. marts 2013 kan udstillingen om skolerne i Vorbasse sogn ses i fritidscentret. Udstillingen var lokalhistorisk arkivs bidrag til den fælles udstillingen alle kommunens arkiver har haft i Billund Centret. Billederne er fra åbningen af fælles udstillingen og leveret af Jan Gård.

Julemarked 2012

Lokalhistorisk Arkiv var med på julemarkedet i fritidscentret den 2. december.
Mange gæster besøgte standen og der var godt gang i salg af lokalhistoriske bøger. Glimt fra sognets historie 2 af Sven Tygesen var netop udkommet. Lægen og Landsbyen af Jeremy Watts var blevet genoptrykt og Jeremys nyeste bog Død mands Gods kunne også købes.

Ny bog, fotoudstilling og udstilling af gravgods.

Den 15. november kl. 19 i fritidscentret blev en ny bog af Jeremy Watts præsenteret. Bogens titel er: Død mands gods - Vorbasse-drengene. Jeremy fortalte historier fra bogen.

 
 
 

Fortælleaften med forfatteren til GULD OG GRØNNE SKOVE, Jørgen Henneke

Den 20. februar var forfatter Jørgen Henneke, fra Christiansfeld i skolens aula for at og fortælle om 5 års arbejde med bogen GULD OG GRØNNE SKOVE. Bogen har fået fine anmeldelser og handler bl.a. om Høllund Søgård, Fromssejer, Baldersbæk, Utoft, Gyttegård, Skarrildhus, Klelund, Løndal m.fl. Det var en særdeles velbesøgt aften med publikum fra Grindsted, Billund, Hejnsvig, Vandel og selvfølgelig også mange fra Vorbasse. Jørgen Henneke fortalte om en spændende tid for netop egnen her. Om forholdene mellem herskab og tjenestefolk. Om de kæmpe investeringer i tid og penge, som grossererne gjorde. En meget interessant aften. id 

Lokalhistorisk Arkivs kalender for 2012

Arkivleder Jørgen Møller er her fotograferet på årets julemarked i fritidscentret med Lokalhistorisk Arkivs kalender for 2012 .Kalenderen kan fra 6. december købes hos Superbrugsen, Prikken og Guldbageren. Prisen er 50 kr. id, foto: Kr. Johansen

Troldhedebanen - ny transportminister er fra Vorbasse

Der var en gang, der gik jernbane til Vorbasse. Den nye transportminister Henrik Dam Kristensen vil måske arbejde for en motorvej tæt på Vorbasse. Tillykke til Henrik med udnævnelsen. Den 6. september fortalte arkivleder Jørgen Møller om Troldhedebanen, som vi havde fra 1917 til 1968. Læs uddrag af fortælling her. id

Sognetur med Lokalhistorisk Arkiv

Bussen var fyldt til sidste plads. Formand for bestyrelsen for Lokalhistorisk Arkiv, Ruth Tygesen bød velkommen ombord og lovede at eftermiddagens regnvejr nu var sendt øst på, så vi kunne få en god aftenudflugt med fortællinger om sognet og blive klogere på Vorbasses historie.Læs mere om turen.
Tekst:id. Foto: J. Møller.

Flere billeder fra sogneturen

 
 
 

Foto: J. Møller