Den Dynamiske Landsbys generalforsamling

Formand for Den Dynamiske Landsby, Jeremy Watts, kom i sin beretning ved årets generalforsamling ind på de mange aktiviteter foreningen har arbejdet med i 2018.
Som et supplement til aktiviteterne omkring byfornyelse har DDL været med til at nedsætte en historiegruppe, som vil arbejde på, at professionelle museumsfolk vil være med til at formidle historien om, hvordan Vorbasses fortid er. Gruppen består af Jeroen Schotemeijer, Brian Madsen, Jørgen Møller og Jeremy Watts. Gruppen har fået tilskud fra Vorbasse Fonden, således at arbejdet kan komme godt i gang.
Vorbasse Plakaten er tegnet, trykt og første oplag er solgt. Et nyt oplag er klar til salg. Vorbasse Plakaten er tegnet af Mette Voldmester og støttet af Vorbasse Fonden.
En række af DDL’s aktiviteter har fundet sted i samarbejde med andre foreninger eller institutioner:
skaffet penge til en særlig oplevelsescykel til Frihavnen, givet tilskud til Vorbasse skoles projekt ”Vorbasse bakker op”, skaffet penge til fire bænke til området omkring Frihavnen, afholdt tegnekursus på biblioteket, deltaget i arbejdet med at skaffe Daniel Rye som skal holde foredrag til foråret.
Jeremy rettede en tak til Vorbasse Fonden, som har støttet en stor del af foreningens projekter.
Ved erhvervsforeningens Owen Awden var DDL repræsenteret med en stand og foreningen har før jul fået husstandsomdelt en flyer om foreningens arbejde.
Jeremy sluttede sin beretning med at takkede den hårdtarbejdende og iderige bestyrelse for årets arbejde.
Kontingent for et helt år er stadigvæk kun 50 kr. person. DDL kommer ikke rundt  for at tegne medlemskab, men opfordrer alle, der gerne vil støtte foreningens arbejde om, at indbetale de 50 kr. på mobilpay nr. 91447.
Til bestyrelsen var der genvalg til Jeremy Watts og Lilly Jørgensen. Øvrige medlemmer af bestyrelsen er Anna Klixböll, Henrik Simonsen og Rita Nielsen.
Efter generalforsamlingen fortalte Rita om Vorbasse Fadet, som hun også havde lavet en udstilling om. Vorbasse Fadet blev fundet i en brønd i forbindelse med udgravningen i 80’erne på marken ved rideskolen. Fadet, der blev fundet er analyseret til at være 1700 år gammelt og fremstillet af pil og syet på en speciel måde.
I 2008 var to at Vorbasses pileflettere til foredrag om pileflet hos Steen Madsen, som fortalte om Vorbasse Fadet. Det blev aftalt, at Steen Madsen skulle holde et kursus i Vorbasse for 10 pileflettere, så de kunne lære at flette et Vorbasse fad. Det tager 100 timer at flette et fad. Kurset blev støttet af Vorbasse Fonden.
Man kan læse mere om kurset og historien omkring Vorbasse Fadet på vorbasse.dk under sport og fritid/pileflet/vorbassefadet.
I pausen blev der serveret kaffe, stenalderkost  og mjød (Vikingeblod)
Efter pausen fortalte Jørgen Møller (i store træk) om Vorbasses lange historie. Der er mange gravhøje og en del langdysser omkring Vorbasse. En langdysse, Tingsted ved Nebel er netop frilagt og, der vil til foråret blive arrangeret en tur til stedet. Arbejdet med frilægningen er fornylig fortalt her på vorbasse.dk   
Jørgen viste billeder fra Knoldsø, som har en vold på nordsiden fra Slaugvej og mod øst til Randbøl Hede. Volden kan være en græsedragning omkring en større gård. Området er ikke udgravet. Der er således masser af spor af fortiden i landsskabet og byen, som Vorbasse ikke får vist frem for interesserede. Det vil arbejdsgruppen vedr. Vorbasses historie gerne forsøge at råde bod på ved at få fat i fagfolk, som kan visualisere historien evt. med moderne teknologi.