Folketingets forhenværende formand besøgte sin barndomsby

Henrik Dam Kristensen holdt en blændende interessant foredrag om sit liv på Christiansborg gennem 32 år. Han blev budt velkommen af Kristian Hansen, som brugte noget af Søren Gades omtale af Henrik ved afsløringen af Henriks portræt, som nu hænger på Christiansborg. Bedre velkomst kan man næppe få.
Her er et uddrag af det Henrik havde på hjerte.
”Normalt har jeg ikke kriller i maven, når jeg skal fortælle om mit liv som politikker, men i dag står jeg i Vorbasse, hvor jeg kender rigtig mange af jer. Jeg har derfor programmeret mig til, at jeg står i Brovst.
Det her er ikke et politisk foredrag, det kan I få ved andre lejligheder.
Det er en fortælling om livet på Christiansborg.
Jeg stammer fra Vorbasse fra en helt almindelig familie med nogen gange en irriterende lille søster
En far, der sørgede for at vi i hjemmet fulgte med i nyhederne og hvad der skete i samfundet.
Jeg gik i Vorbasse skole, hvor en ny ung lærer Kristian Schmidt fik stor betydning for min oplevelse af verden. Klassen var på lejrskoletur til København. Det blev for mig en dannelsestur. Vi så boliger på Nørrebro, som jeg ikke havde oplevet tidligere, at folk kunne bo i. Vi var på Kofoeds Skole, i Det Kgl. Teater oma.”

Interessen for, hvilket samfund det er, vi vil have, var skabt og Henrik skrev til alle politiske partier, for at finde ud af, hvor han skulle høre hjemme. Det var dengang partierne hed SAP, KAP på venstreføjen.
Det endte med, at Henrik oprettede DSU i Vorbasse. Det betød, at han kom med på møder på Esbjerg Højskole, som den gang var en del af socialdemokratiet. Undervejs møder Henrik sin Bente og troede, at nu skulle Århus være basen.
Nogen fortalte Henrik, at der ville blive en stilling som postbud ledig i Vorbasse og Bente foreslog, at de bosatte sig i Vorbasse, så Henrik kunne blive post.
Ole Gram tog Henrik med til mange møder i Ribe amt. Henning Rasmussen fra Esbjerg blev stillet op i Varde kredsen og blev valgt. Det betød til gengæld at Karl Nielsen opstillet i Grindsted kredsen ikke blev valgt og ønskede at stoppe som folketingskandidat.
På et møde i Hovborg blev der derfor kigget på Henrik, som en mulig folketingskandidat. Henrik accepterede og nu lå nogle års hårdt slid for at blive kendt og godkendt, så et mandat kunne vindes til Grindsted kredsen.
Valg i 1987 og i 1988 gav ikke et mandat til Henrik, men ved valget i 1990 kunne Bent Stuckert på valgaftenen meddele, at socialdemokratiet var gået frem, hvilket betød at landpostbud Henrik Dam Kristensen fra Vorbasse var nyvalgt til Folketinget.

Henrik fortæller: ” Jeg husker tydelig første gang, jeg gik op af den store trappe i Christiansborg.
Nu mødtes vi igen vennerne fra DSU tiden. Nu skulle vi revolutionere arbejdet på borgen, men her sidder yngste mand  i grebningen og har kontor i Sibirien ”

Henrik fortalte herefter om arbejdet med lovforslag Hvordan lovforslag behandles, drøftes med lobbyister i åbenhed og med viden om, at hver især har sin dagsorden. Stort set alle love i Danmark har 80%’s opbakning.

Henrik blev genvalgt i 1994 – partiet havde fået ny formand, Poul Nyrup og rygtet gik på Borgen, at Henrik skulle være minister. Henriks sekretær gik i byen efter en hvid skjorte og en jakke blev lånt

Udnævnelse fandt sted og næste dag var der er rådsmøde i morgen i Bryssel.

Henrik fortalte om Niels Bernstein, som var hans ministersekretær og efterflg. blev departementschef i statsministeriet under Poul Nyrup og sluttede sin karriere som nationalbankdirektør. Det er jo sådan i Danmark, at regeringer går og embedsværket består. Det er godt for landet, at nogen har styr på tingene og kontinuitet i arbejdet. Henrik gav udtryk for, at han bestemt ikke bryder sig om det f.eks  Ekstrabladet har udsat Barbara Bertelsen, statsministeriets departementschef for.

Henrik fortalt om en erhvervstur til Kina med 70 danske firmaer, hvor han som æresgæst skulle drikke en snaps med noget fra en slangenakke. Det skulle sikre ham en god sundhed og stor potens.

Der er flere ting Henrik er glad for, at have medvirket til løsningen af. F.eks blev problemer med salmonella i danske fødevarer løst mens Henrik var fødevareminister.
I dag er der masser af økologiske varer.
Som socialminister fik Henrik indført mulighed for fleksjob.

”Jeg har været heldig at være minister i en tid, hvor nyheder lukkede ned kl .19. Ikke noget med Breaking News døgnet rundt. Sociale medier fylder alt for meget. Det trodser enhver beskrivelse hvad kvindelige medlemmer er udsat for. Vi skal tale sammen ansigt til ansigt”
Henrik sluttede sin karriere som formand for folketinget. Den næsthøjeste stilling i Danmark.

Der var god spørgelyst efter foredraget og Henrik sluttede også med et par sjove anekdoter, men det sjoveste var alligevel, da Sonja Poulsen læste et brev op, som Henrik havde skrevet til hende, da hun skulle afløse ham på Nebel-postruten. Der var meget hun ikke måtte, når hun kørte i hans postbil.