Foredrag med Preben Søegaard Hansen om hospitalsskibet Jutlandia

Ved Røde Kors Billund/Vorbasse afdelings generalforsamling bød Lea Hansen velkommen og gav herefter ordet til Preben Søegaard Hansen, der tidligere har været ansat på Røde Kors’ Landskontor.
Jutlandia var et hospitalsskib, som den danske regering sammen med Dansk Røde Kors sendte til Korea for at tage sig af syge og sårede FN soldater under Koreakrigen. Krigen startede den 25. juni 1950 og sluttede med en våbenhvile den 27. juli 1953. Jutlandia nåede tre togter.

Den danske regering ville ikke sende soldater til Korea, som USA havde foreslået. I stedet fik regeringen godkendt, at Danmark kunne bidrage humanitært med et hospitalsskib, som Røde Kors skulle stå for driften af.
Dansk Røde Kors havde god erfaring med humanitært hjælp i krigszoner. I 1939-40 havde der været ambulancetjeneste i Finland med 100 sundhedsmedarbejdere. I 1940-45 var Dansk Røde Kors aktiv i Norge. I 1945 -50 var Dansk Røde Kors aktiv med flygtningearbejde i Danmark, betjente børnehospitaler i Polen og Ungarn, tog del i tuberkulosekampagner, sørgede for bespisning af befolkningen i nordtyskland.

Kai Hammerich var en meget engageret præsident. Jutlandia skulle kun tage imod syge og sårede FN soldater, men da skibets kapacitet kunne klare mere end FN soldater, ville personalet gerne tage sig af civile, herunder specielt børn, som var syge eller var blevet såret af bombardementer. Her arbejdede Kai Hammerich både i det danske Jutlandiaudvalg, hos FN og i Røde Kors Komiteen i Geneve for at få lov til at behandle civile koreaner. Hvilket lykkes at få godkendt. Dele af personalet gik i perioder i land og lavede sundhedsarbejde i Sydkorea. Inden tredje togt havde Jutlandia været på værftet i Nakskov for at få etableret en helikopterlandingsplads på skibet.

Jutlandia nåede at behandle 10.000 patienter. Udgiften for Danmark var 34 millioner kr. omregnet til nutidskroner er det 600 millioner. Preben Søegaard Hansen fortalte også om Dansk R øde Kors’ andel i arbejdet med udveksling af krigsfanger mellem bl.a. Kina og Japan, mellem Sovjet, Japan og Tyskland. Der var 90.000 krigsfanger i Sydkorea og 12.000 krigsfanger i Nordkorea.
Desværre er krigen aldrig rigtig afsluttet, men der er kun fred ved en respekteret våbenhvile.

I 1957 etablerede de tre skandinaviske land et undervisningshospital i Sydkorea.
Dansk Sygepleje Museum i Kolding har for tiden en særudstilling om sygeplejerskerne på Jutlandia.