MENNESKET OG NATUREN, UDSTILLING PÅ MUSEUMSGÅRDEN KARENSMINDE

Vinterferiens aktiviteter på Billund Kommunes Museer har et fælles tema: Vinterens vilkår i gamle dage og dette tema går rigtig godt i tråd med udstillingen Mennesket og Naturen, som man finder i den smukke restaurerede Lade på Museumsgården Karensminde. Udstillingen stiller skarpt på menneskets brug og udnyttelse af naturen gennem de sidste 400 år frem til i dag.

Et portræt af mennesker i, med og mod naturen
Vi møder engbonden, hedebonden og de rakkere, der boede på heden. Vi møder bønder, der bliver til landmænd, og husmænd, der bliver til andelshavere. Vi møder mejerister, fabriksarbejdere, arbejderklasse og byboere. Vi møder entreprenører og opfindere, der skaber udvikling og nogle gange forurening, og møder i denne forbindelse også Danmarks første minister for forureningsbekæmpelse. Vi møder turister, der skaber store plantager, og turister der rejser til grisefester på Mallorca. Vi møder mennesker, der nu rydder op i naturen og fortidens forureninger, mennesker der forsøger at udvikle bæredygtige tiltag i naturen og mennesker, der bruger naturen som afstresningsmiddel, for at komme i ro og balance. På godt og ondt har mennesket og naturen altid påvirket hinanden.

”Udstillingen er i høj grad relevant for forståelsen af nutidens klimaforandringer, der udfordrer vores forhold til naturen og stiller spørgsmål til vores ansvar for naturens tilstand, mens den teknologiske udvikling ændrer vores syn på, hvad der er naturligt og unaturligt, og hvad der er rigtigt og forkert.” siger museumsinspektør Anna Louise Siggaard.

Mennesket i en fattig natur
Mennesket havde svære vilkår på Billund-Grindsted egnen. Jorden bestod mest af alt af sand uden antydningen af frugtbar lerjord, og hertil hørte hyppige sandflugter. Det var en kamp mod naturen med dets jord og blæst. Der var dog også muligheder i naturen. Særligt vandet og å-systemer tiltrak mennesker til området, så man kunne udnytte lyngen og opdyrke heden. Menneskets brug af naturen har sat aftryk og formet kulturlandskabet og præget det liv, der leves. Det landskab, der er opdyrket (marker), plejet (engen og heden) er alle former for kulturlandskab. Kulturhistorien sætter aftryk og efterlader sig spor i naturen.

Udstillingen kan opleves i museets åbningstider – ved store arrangementer i Laden er udstillingen ikke tilgængelig.

Vi forbeholder retten til ændringer.

Billeder krediteret Billund Kommunes Museer