Rumfart med astronaut Andreas Mogensen

En stor del af kommunes ældste elever og mange voksne fra området oplevede onsdag formiddag astronaut Andreas Mogensen fortælle om sin tur ud i rummet med rumbskibet Sojuz til en sammenkobling med den internationale rumstation ISS.
Forsamlingen og Andreas Mogensen blev budt velkommen af to skoleelever, som derefter gav ordet til Andreas Mogensen.

Andreas Mogensen søgte optagelse hos det europæiske rumforskningscenter ESA i 2008 og blev godkendt. Herefter stod det på træning frem til 2015, hvor opsendelsen fandt sted fra Kahsakstan. Turen kan gøres på 6 timer, men denne gang tog det 2 døgn. Der var så kun 10 dage til at udføre de opgaver Andreas var sendt ud for: Test af robotter, test af vandrensningssystem, filme specielle lyn oma. Alt spildevand blev renset og vandet genbrugt. Astronauterne sagde til hinanden: Den kaffe vi drikker i dag, er også den kaffe, vi drikker i morgen.

Andreas fortalte om den særlige oplevelse, der er ved at se Danmark fra rummet på en skyfri dag. Om dagen ser jorden ubeboet ud, men om natten kan man se lysene fra de største byer. Om natten kan man også se milliarder af stjerner. Rumstationen er 80 x 16 meter og man kan se 16 solopgange i døgnet. Der har arbejdet astronauter på den internationale rumstation siden november 2000. Hovedformålet med denne opsendelse var at skifte rumskibet ud, idet det tilkoblede rumskib virker som astronauternes "redningsbåd" og rumskibet kan kun "holde" 5-6 måneder.  
Andreas fortalte om, hvordan han som dreng allerede i 4. klasse drømte om at blive astronaut. Han har nu en uddannelse som rumfartsingeniør. Der er rigtig mange firmaer og universiteter i Danmark der forsker og udvikler ting, som prøves af i rummet eller i satellitter. Der arbejdes på at udvikle satellitter, der afløse eller arbejde sammen med gps. 

Andreas fortalte også om, hvordan det er at være vægtløs og hvilken indvirkning det har på kroppen. Man mister muskelmasse og knoglemasse. Ryggen giver sig, så man vokser nogle centimeter på en tur i rummet. Det falder dog på plads igen efter landingen. En forskning her kan måske på et tidspunkt give løsningsmuligheder for sygdommen knogleskørhed.
Andreas viste en video fra hans arbejdsplads på rumstationen og hvordan han kravlede ned i soveposen på loftet og en video, hvordan astronauterne spiste, mens maden fløj rundt i kabinen. I rummet må man gerne lege med maden, hvis man er hurtig nok til at fange den.

Der var god tid til at eleverne kunne stille en masse spørgsmål. Her er et lille uddrag:
Blev du svimmel på turen? Nej ikke før jeg landede igen, så skulle hjernen lige vænne sig til jordens tiltrækningskraft. Det samme med ben og arme. Det var svært at gå, alt føltes tungt.

Har I elektricitet? Ja vi har solceller, der giver strøm til rumstationen.

Hvordan er det at være vægtløs? Det er sjovt. Det er det tætteste man kommer på at flyve. I vægtløs tilstand samler blodet sig i hovedet og i kroppen. Derfor ser hovederne lidt oppustede ud.

Hvordan får man piger til at interessere sig for naturvidenskab og får vi kvindelige astronauter fra Danmark? Man skal finde nogle gode rollemodeller og med tiden vil der komme kvindelige astronauter.

Havde I planter på rumstationen? Ja der er gang i nogle forsøg. Vi høstede noget salat og spiste det.  

Skoleleder Torben P. Jensen takkede til slut Andreas Mogensen, fordi han havde lagt vejen forbi Vorbasse og givet os muligheden for at høre ham fortælle om den spændende tur ud i rummet.
Billeder: Jeppe og Jens Ole