Nyheder

Sparekassebygninger i Vorbasse på lokale hænder

Pressemeddelelse fra arbejdsgruppe vedr. sparekassebygningerne:

Sparekassebygninger i Vorbasse på lokale hænder
En arbejdsgruppe har arbejdet med mulighederne for at Vorbasse kan købe Sparekassen Kronjyllands 2.788 m2 store byggeri.
De håber på, at lokalerne bliver et spirende hus for lokale erhvervsdrivende.

Lokal særpris
Bygningerne – både de nye og de gamle – er udbudt til samlet knap 13 mio. kr., men Sparekassen Kronjylland har givet borgerne i Vorbasse mulighed for at købe til en markant anden pris. Af hensyn til den videre proces kan særprisen ikke oplyses. Allan Hjæresen, områdedirektør for bl.a. bygninger hos Sparekassen Kronjylland, fortæller, at Sparekassen er klar til den helt særlige aftale, fordi Sparekassen meget gerne vil være med til at skabe nyt liv og fællesskab i de meget synlige og centrale bygninger i byen, hvor Sparekassen naturligvis også fortsat vil leje sig ind, hvis planerne lykkes. Her finder Allan Hjæresen, at et borgerdrevet ejerskab vil være ideelt.

Vækst og liv i Vorbasse
”Bygningerne rummer fantastiske muligheder for at skabe vækst og liv for borgere, foreninger og erhvervsliv i Vorbasse”, udtaler formand for Vorbasse Lokalråd Jørn Poulsen. Derfor har Lokalrådet bedt arbejdsgruppen arbejde videre med visionen om at skabe et spirende hus for erhvervsdrivende. Hvorvidt bygningerne skal rumme kontorer, sundhedshus eller butikker er ikke fastlagt – det afhænger af ideer, behov og hvem der viser interesse. Men én lejer er på plads. Den lokale afdeling af Sparekassen Kronjylland er klar på at indgå en uopsigelig 10-årig kontrakt, hvilket understreger at de ser sig selv som en del af byen også i årene fremover. ”Vi ser tilbuddet fra Sparekassen Kronjylland som en gylden mulighed for at udvikle nye arbejdspladser i Vorbasse og samtidig sikre, at vi også har en lokalafdeling af sparekassen fremover”, siger Jørn Poulsen.

Lægehuset som potentiel lejer
Derudover har Lægehuset i Vorbasse vist interesse for projektet. ”Vi er i god dialog med lægerne om et lejemål – begge parter er indstillet på at afdække mulighederne for at lægerne kan flytte ind”, fortæller Gitte Holmgaard fra arbejdsgruppen. ”Det vil selvfølgelig kræve en del ombygning og tilpasninger, men det håber vi at lokale håndværkere vil være interesseret i at regne på, og at vi kan finde en realiserbar løsning med lægerne. Som by kan vi sikre at vores lægehus har gode og fremtidssikrede faciliteter, så vi også fremover har et lokalt lægehus”, fortsætter Gitte Holmgaard. Men der er flere muligheder i bygningen: en stor lejer mere, flere små lejere eller et kontorfælleskab, hvor man lejer et skrivebord på månedsbasis. Det er efterspørgslen, der er med til at forme projektet. ”Når vi vælger at gå offentlig ud med projektideen, er det ikke fordi vi har svar på alt og færdige løsninger, men fordi vi håber, at vi som by sammen kan forme projektet og se mulighederne”, slutter Gitte.

Konstruktion og ejerskab
Men hvor skal pengene til et køb komme fra og hvem skal købe og eje bygningerne? Her forestiller Lokalråd og arbejdsgruppe sig, at der skal laves en konstruktion, som skal købe og eje bygningen og derefter stå for udlejning. Købssummen skal dels komme fra låntagning, fondsmidler og lokale midler. ”Vi går ind i en fase af projektet, hvor vi skal afdække de juridiske og økonomiske sider, så vi får skitseret en bæredygtig forretning”, siger Frits Kristensen som både sidder i Lokalrådet og arbejdsgruppen. ”Vi har regnet på investerings- og driftsbudgetter og har nu brug for sammen med andre at afprøve forretningsmodellen og afsøge interessen”, fortsætter Frits.

Lokalt engagement
På trods af en formel konstruktion, så kræver projektet, at Vorbasses borgere kan se mulighederne og har lyst til at arbejde med. ”Kan dette blive det næste store projekt for Vorbasse? Vi er vant til at skabe udvikling sammen – det er en del af vores DNA, så nu må vi se om Vorbasse har lyst til at arbejde med”, udtaler arbejdsgruppen. ”Vi håber at folk fra Vorbasse vil give deres konstruktive mening til kende overfor arbejdsgruppen, så vi får en pejling på projektet. Vi planlægger at afholde et møde for interessenter indenfor nærmeste fremtid. Det gælder både potentielle lejere, lokale aktører og folk der vil bidrage aktivt ind i projektet”, siger arbejdsgruppen.

Kontakt arbejdsgruppen med spørgsmål, ideer og tilkendegivelser: Jørn Poulsen på jorn.poulsen@outlook.dk / 2672 8817, Frits Kristensen på f.s.kristensen@vorbasse.dk / 2759 3803 eller Gitte Holmgaard på gh@vorbasse.dk / 3145 4511.

Opslået første gang den 9. februar/id