Fest i fritidscentret - 70 år for idrætsforeningen og 10 år for Fri Fredag

21-04-2023 - id

Den røde løber var rullet ud for de 250 spisende gæster og folk i alle aldre strømmede til en festlig aften med fejring af KFUM Idræts 70 års jubilæum og Fri Fredags 10 års jubilæum.
Efter noget rigtig lækkert mad bød Jeroen og Kirsten Marie velkommen og der blev sunget et par sange. Ordet blev herefter givet til Generalsekretær Richard Mathiesen fra KFUM Idræts forbund, som øskede tillykke med jubilæerne. Udtrykte håb om, at foreningen må få mange gode aktive år. Richard Mathiesen har været i Vorbasse Fritidscenter før. Sidste gang var det med en pokal til Fri Fredag og Idræt om dagen. Han kom heller tomhændet denne gang, idet bestyrelsen for Vorbasse KFUM Idræt har indstillet Emmy Schmidt til at modtage forbundets sølvnål for lang og aktiv arbejde i KFUM Idræt.
"Du er en af de ildsjæle, der spreder glæde og skaber gode fællesskaber".
Emmy var meget overrasket og sagde i sin takketale, at det bedste er, at der kommer nogle gymnaster. "Jeg stopper, når de holder op".
Forbundets sølvnål er der kun en i Vorbasse, der tidligere har fået. Det er Niels Jørgen Thomsen.

Jeroen kunne herefter fortælle, at Sparekassen Kronjylland i dagens anledning havde skænket en gave på 5000 kr til aktiviteter i foreningen.

Der var nu gang i mange aktiviteter i den gamle hal, på biblioteket og i svømmehallen. Kl. 18.45 gik aftenens håndboldkamp i gang i den nye hal.En kamp, som rigtig mange havde set frem til. Kampen blev kaldt "De unge stjerner" mod . " De gamle stjerner", hvoraf nogle af dem var kommet hjem i dagens anledning. Kampen var spændende og holdene skiftede til at føre med et eller to mål. Slutresultatet blev 10-10. Kampen blev i øvrigt dømt af håndbolddommer Mathias Jensen - også en lokal mand.

Så var det aftenens historiske indslag, som tidligere håndboldspiller, -træner og formand Niels Jørgen Thomsen stod for.
"Det er noget af en udfordring, jeg har sagt ja til. Jeg vil fortælle om KFUM Idræt, som jeg har set det.
Håndboldens historie går tilbage til 30’erne. Knud Lundberg (læge og håndboldspiller mm.) startede markhåndbold. Den mindre bane så vi kun skulle være 7 mand"

Niels Jørgen Thomsen fortæller at han begyndte i 1953 på en mark ved Frydensborg. Holdet bestod af NJT + to af hans brødre, en der hed Kruse på mål og tre andre spillere. Der var ikke udskiftningsspillere dengang. Når spillerne skulle ud og spille mod andre klubber, så foregik transporten på cykel.
Så kom de til at spille i Vorbasse på en græsmark ved Grubes Pavillon. Der var også et svømmebad uden rensningssystem. Det var byens læge Ove Clausen ikke tilfreds med og advarede mod at bade der.
I beyndelsen af 1960'erne fik spillerne to håndboldbaner ved den nye stadion.
Vorbasse Boldklub gik også med tanker om at starte en håndboldafdeling. NJT fortæller "Vi indgik en god aftale med Schelde, Bageren og Lambert om, at de ikke startede håndbold, hvis vi lod være med at starte fodbold"
I 1977 fik vi hallen og håndboldspillet rykkede indendørs om vinteren. Poul Hansen var halinspektør og han tilbød at påtage sig opstregning af de udendørs baner, som for håndbolds vedkommende nu lå bag skolen. Han ville også skaffe os de mål vi manglede. Det var for os helt nye tider.

"I 1958-59 var jeg kursus i håndbold på Hellebjerg Idrætsskole. Der var en god instruktør, som lærte mig at få armen op inden jeg skød"
1961 var Vorbasse til håndboldmesterskab i Skjern, hvor de tabte til Lunderskov, men vandt resten af kampene. Så kom soldatertiden for NJT. Den skulle aftjenes hos Livgarden i København. Her var der en sommerturnering og NJT mødte mange landsholdspillere.
"Holdene i turneringen spillede i en højere række en os,  men var ikke bedre end os. Vi skal bare træne noget mere"

"Hjemme igen skulle jeg starte sommerhåndbold og vi havde ikke rigtig nogen forening, så en dag læste jeg i avisen, at Gram havde vundet en kamp fordi Vorbasse ikke mødte op. Jeg havde overset en kamp, vi skulle have været til"
"En dag traf jeg Sven Tygesen, som fortalte, at der nu kom mange nye lærere til skolen og de var godt kendt med foreningsarbejde, så dem skulle vi se at få fat i."
"Emmy havde startet gymnastik og andre volleyball, så de foreslog at vi lage foreningerne sammen. Det gjorde vi og var meget grundige med vedtægterne. De holder med lidt justeringer endnu"
"Inden vi fik hallen, brugte vi haller i Egtved og Bække. Ved markedet begyndte vi at tjene penge til en hal. Vi havde hestelotteri med et bånd med Gunnar Nu Hansen, som speakede, at man kunne blive hesteejer for en daler. Senere gik vi over til at have tombola. Da vi havde 100.000 kr. fik en hal af Billund kommune."

Niels Jørgen Thomsen sluttede med at konstatere, at vi stadigvæk har en god forening, som er for alle og det ønskede han må fortsætte.

Ud over ovenstående var der en hel del sjove anekdoter, som nogen af tilhørerne sagtens kunne huske og også kommenterede på.

Per Emanuelsen takkede og overrakte en kurv fra KFUM Idræt og takkede for fortællingen, men også for alle de år Niels Jørgen har stået for parkeringen til fordel for idrætsforeningen.

Aftenen sluttede med kaffe og lagkage.